2020, de doorbraak van mobiele betaalmethoden

Online kopen en betalen moet vooral vertrouwd zijn. Tenminste, zo lijkt de tendens als je kijkt naar het online aankoopgedrag van de afgelopen jaren. De commercial “Bij twijfel? Hang op, klik weg en bel uw bank” van de betaalvereniging is daar een typerend voorbeeld van.

 

De betaalmethode iDEAL, ontwikkeld door de banken, zit zo ingeburgerd in het Nederlandse betaalwezen dat deze niet zo snel uit de checkout weg te denken is. Toch is ons betaalgedrag aan het veranderen en dat komt door de smartphone. Snelheid in betalen wordt steeds belangrijker. We gaan van drie keer nadenken voordat je betaalt, naar betalen binnen enkele seconden met één vingerafdruk.

e-wallets

Betalen moet snel, gemakkelijk en vooral mobiel. Cijfers van Buckaroo tonen aan dat 52% van alle betalingen met de smartphone gebeurt. En dit percentage neemt rap toe. En als je denkt aan innovatie in mobiel betalen, dan gaat het al snel over Apple Pay, deze e-wallet is nu enkele maanden actief in Nederland. Aanvankelijk alleen voor ING-gebruikers, later ook voor Rabobank- en ABN Amro-rekeninghouders. De Apple e-wallet is een sneltreinvaart geadopteerd door de Nederlandse consument. De reden daarvoor zit vooral in de gebruikservaring. 

 

Apple Pay

Ook Buckaroo ziet een hoge retentie op deze betaalmethode: eenmaal betaald met Apple Pay, dan wil men kennelijk niet anders. Een kleine kanttekening; betalen met Apple Pay is in elke winkel of restaurant mogelijk, maar webshops hebben Apple Pay nog niet allemaal in hun checkout. Daar moeten consumenten en webwinkeliers nog even aan wennen, althans zo lijkt het. Buckaroo biedt Apple Pay sinds de lancering in juni als online betaalmethode aan, zowel in de checkout als fast-checkout. 

Payconiq

Niet iedereen betaalt met een iPad, Mac of iPhone. Wil je toch gebruik maken van een wallet? Kijk dan eens naar Payconiq. Inmiddels hebben 1 miljoen mensen de Payconiq App gedownload. Met Payconiq betaal je niet alleen online, maar ook onderling tussen contacten en in winkels. Betalen gaat via een QR-code. De app kan met iedere bankrekening gekoppeld worden en werkt, anders dan Apple Pay, op zowel iPhone als Android. Payconiq is een initiatief van Europese banken, waaronder ASN Bank, ING, Rabobank, Regio Bank en SNS. Heb je de App? Dan kun je bij meer dan 60.000 winkels in Nederland, België en Luxemburg betalen.

 

iDEAL QR

De bekendste en meest populaire online betaalmethode in Nederland is nog steeds iDEAL. Opgericht door Nederlandse banken en volledig ingeburgerd. Ook iDEAL was zich bewust van de mobiele ontwikkelingen en startte de ontwikkeling van iDEAL QR, betalen via een QR code met herkenbaar iDEAL-logo in het midden. De QR-code vormt een brug tussen online en mobiel of tussen offline en mobiel. De betaling rond je af via de iDEAL App of via je eigen internetbankier app. Begin november is Currence (eigenaar van iDEAL) gestart met een consumentencampagne op radio, tv en social media. Ook zijn veel goede doelen vorig jaar al met iDEAL QR-codes gestart als nieuwe manier van doneren.

 

AliPay, WeChatPay, Google Pay en Amazon Pay?

Andere mobiele betaalmethoden die we in de gaten moeten houden? Wat dacht je van AliPay of WeChat Pay? Vooral interessant wanneer je een merk bent met toeristische aantrekkingskracht. Welke nog meer? Eigenlijk alle betaalmethoden met een fast-checkout techniek: Apple Pay, Payconiq, AliPay, WeChatPay, PayPal, Google Pay en wellicht binnenkort Amazon Pay, waarbij je eigenlijk de winkelmand overslaat en direct van productpagina naar betaling wordt geleidt.
 
Snel kunnen afrekenen is waar je betaalstrategie in 2020 om zou moeten gaan. En e-wallets en mobiele betaalmethoden kunnen daar als geen ander gehoor aangeven.

> Dit artikel is eerder verschenen op MKB servicedesk op 2 maart 2020. Credits afbeelding: William Bayreuther via Unsplash.

Lees ook:

De 10 betaaltrends voor 2020 - Hoe betalen sneller, gemakkelijker en veiliger kan

2020 brengt slimme technologie om betalen sneller, gemakkelijker en veiliger te maken. Welke ontwikkelingen zijn nú al toepasbaar op jouw checkout?

Lees meer

Whitepaper: je online betaalstrategie

Succesvol opstarten, uitrollen en perfectioneren van je betaalproces doe je zo! Met praktijkvoorbeelden van Auto.nl, VD.nl en het Belgische POM.

Lees meer

Hoe mobiele betaaldiensten je conversie verhogen

Apple Pay is nu ook in Nederland beschikbaar voor webshops. Klanten laten betalen via dit soort mobiele betaaldiensten is gemakkelijk én goed voor je conversie, vertelt CTO Jelle Hoes van Buckaroo.

Lees meer