De online Nederlandse consumentenmarkt 2022 - rapport van Tinka
Volgens het laatste rapport van betaalproduct Tinka is online winkelen iets waar de Nederlandse bevolking in alle hoeken van het land zich duidelijk comfortabel bij voelt. De populairste aankopen zijn kleding, schoenen en elektronica, terwijl auto's & fietsen, onderwijs en reizen goed zijn voor de grootste totale uitgaven. Het is ook zeer bemoedigend gegeven voor online bedrijven dat Nederlandse consumenten jaarlijks gemiddeld meer dan 5000 euro online uitgeven.
Consumentenonderzoek 2022
In juli 2022 deed Tinka, een aanbieder van gespreid en uitgesteld betalen, onderzoek onder 1.000 Nederlandse consumenten uit een breed, representatief bereik qua leeftijd, geslacht en locatie. Zij verzamelden inzichten in het laatste actuele gedrag en meningen van Nederlandse consumenten als het gaat om online winkelen. Wat kopen ze? Wanneer winkelen ze? Waar winkelen ze? Hoe betalen ze? En hoe staan ze tegenover duurzaamheid en retourbeleid?
De korte conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten vorig jaar gemiddeld meer dan 5000 euro online hebben uitgegeven - waarbij mode, schoenen en elektronica het populairst waren. Ook bleek dat jongere consumenten vaker 's avonds of in het weekend online shoppen. En tot slot toont het onderzoek hoe Nederlandse consumenten het liefst hun producten betalen. De conclusie is dat iDEAL en PayPal weliswaar de favoriete betaalmiddelen zijn, maar dat er een duidelijke trend is om af te stappen van traditionele betaalwijzen en over te stappen op betrouwbare vormen van uitgestelde betaling.
Hoe willen Nederlandse consumenten betalen?

Betalen in termijnen of later betalen
Wat gefinancierd winkelen betreft, blijkt uit onderzoek aanvankelijk dat slechts een klein percentage van het winkelend publiek voor dit betaalmiddel kiest. Nader onderzoek van dit percentage brengt echter enkele interessante bevindingen aan het licht. Ten eerste, hoewel de percentages van de leeftijdsgroepen die gebruik maken van diensten op afbetaling slechts een piek bereiken van 26% in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar, bleek bij nader onderzoek dat consumenten in feite gebruik hebben gemaakt van diensten voor uitgestelde betaling, zonder deze te beschouwen als diensten op afbetaling in de traditionele zin. Voor de komende jaren valt een blijvende en toenemende voorkeur voor dergelijke kredietfaciliteiten te verwachten.
Het werd ook duidelijk dat veel consumenten weliswaar bereid waren hun aankoop te betalen met hun creditcard (20%), maar dat zij verschillende redenen hadden om geen gebruik te maken van andere afbetalingsmethoden wanneer zij op de betaalknop klikten. Deze redenen waren onder meer dat zij de optie niet hadden gezien (21%), een gebrek aan vertrouwen in de achterafbetaaloptie (16%) en niet begrepen hoe het werkte (16%). Aangezien 16% van de respondenten aangaf geen vertrouwen te hebben in een BNPL-aanbod, lijkt het van essentieel belang te werken met een vertrouwd merk.
De voordelen van achteraf of uitgesteld betalen
Het advies van het rapport zou zijn om te kijken naar BNPL-producten voor Nederlandse e-commerce, omdat gefinancierd winkelen hoogstwaarschijnlijk de omzet zal verhogen. Door dergelijke betaaldiensten onder de aandacht te brengen via banners, calculators en andere verklarende elementen, hebben online ondernemers volgens Tinka een duidelijke kans om potentiële klanten een extra mogelijkheid te bieden om hun producten te kopen.
Wil je meer lezen over het online consumentengedrag in Nederland en tips krijgen over hoe jouw bedrijf kan inspelen op de bevindingen van het rapport? Download dan de gratis whitepaper.
Over Tinka
Met meer dan 1 miljoen actieve klanten is Tinka al sinds de jaren zestig actief op de Nederlandse markt voor financiële dienstverlening. Het bedrijf staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en gaat er prat op haar vele tevreden klanten verantwoorde Buy Now Pay Later (BNPL) kredietdiensten aan te bieden. In tegenstelling tot andere spelers op de markt, is Tinka de enige aanbieder die een volledig assortiment van uitgestelde betalingsoplossingen aanbiedt; waaronder Pay in 14 dagen en Pay in 3 alsmede 12 maanden als 12 maanden + consumentenkrediet.
Disclaimer: het bedrijf is zich terdege bewust van de schuldproblemen die dit soort online winkelen kan veroorzaken. Daarom is Tinka voorzichtig in hun algoritme wie en in welke omstandigheden gebruik mag maken van hun pay later service. In reactie op de nieuwe kredietrichtlijn van de EU heeft Tinka gelobbyd voor meer regelgeving voor BNPL.
Source: October 2022, State of eCommerce in The Netherlands. Whitepaper by Tinka.