Explosieve groei voor iDEAL in 2020

Het aantal betalingen met iDEAL in 2020 groeide met meer dan 30%. In de lockdown-maand december zelfs meer dan 40%. Het was te verwachten, met een coronajaar waarin alles online plaatvond. Currence (eigenaar van iDEAL) deelde met Buckaroo de cijfers.

 

85% mobiele betalingen

Hoe liggen de verhoudingen tussen mobiele betalingen en desktopbetalingen? De opmars van betalingen via telefoon en tablet was al niet meer tegen te houden, maar gaat ook in 2020 door. Waar de teller vorig jaar in 2019 nog op 77% mobiele betalingen stond, slaat deze in 2020 uit naar 85%.

 

Het aantal mobiele iDEAL-betalingen steeg naar 85% in 2020.

Het aantal mobiele iDEAL-betalingen steeg naar 85% in 2020.

 

Belangrijk dus om je checkout hierop af te stemmen. Zo anticipeert de Smart Checkout van Buckaroo op het device van de betaler, door bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven de creditcardgegevens met de camera van de iPhone in te lezen. Iets dat met een betaling via de desktop niet kan. Maar voor alle apparaten, mobiel of niet, geldt: zijn de betaalgegevens eenmaal doorgegeven? Dan worden ze de volgende keer automatisch aangevuld.

 

 

24% meer incassomachtigingen

Voordat je een abonnement kan afsluiten wordt er vaak gevraagd om een 1 cent transactie af te ronden via iDEAL. Dit is om te controleren of het bankrekeningnummer wel juist én actief is. Deze transactie staat niet gelijk aan een machtiging. De officiële toestemming om automatisch geld af te mogen schrijven gaat via een digitale incassomachtiging. En blijkbaar vinden we het als consumenten of abonnees wel prettig wanneer betalingen automatisch via incasso verlopen, want het aantal incassomachtigingen is in 2020 met 24% gestegen volgens de cijfers van Currence.

 

Het aantal digitale afgegeven incassomachtigingen is in 2020 met 24% gestegen

Het aantal digitale afgegeven incassomachtigingen is in 2020 met 24% gestegen.

 

450.000 betaalde QR-codes

In vergelijking met Azie vindt in Nederland het betalen via een QR-code nog maar matig aftrek. In 2019 werden per maand 100.000 rekeningen betaald via iDEAL-QR. In 2020 waren dat er 450.000. Ook andere contactloze betaalvormen zagen een stijging. Bijvoorbeeld de betaalapp Payconiq, die ook via een QR-code werkt. 

 

Het aantal iDEAL QR-codes in 2020 steeg flink ten opzichte van 2019.

Het aantal iDEAL QR-codes in 2020 steeg flink ten opzichte van 2019.

 

40% stijging in december

In welke maand betaalden we het meest met iDEAL? Net als alle voorgaande jaren was dat in december. Niet gek, want het is de maand van Sinterklaas en Kerst. Maar hebben we nog wel cadeaus gekocht ook al konden we de feestdagen niet gezamenlijk vieren? Nou zeker wel. In december zag Currence een stijging van maar liefst 40% iDEAL-transacties vergeleken met het jaar ervoor.

 

Het aantal iDEAL-betalingen verspreidt over het jaar 2020, met een piek in december.

Het aantal iDEAL-betalingen per maand over het jaar 2020, met een piek in december.

 

890 miljoen iDEAL-betalingen

In 2020 werden er in totaal 890 miljoen betalingen met iDEAL gedaan. Dat zijn er 34% meer ten opzichte van 2019. Oftewel, het coronajaar zorgde voor een stijging van 226 miljoen iDEAL-betalingen. Als het aantal betalingen stijgt dan is het logisch dat de totale omzet ook stijgt. Dus ook deze is gegroeid, met 31% naar 70 miljard euro. Maar waren dit allemaal betalingen aan webshops? Nee. Van alle iDEAL-betalingen was 39% voor e-commerce (C2B en B2B in webwinkels) en 21% een betaalverzoek van persoon tot persoon (C2C). De overige 40% waren onder andere periodieke betalingen zoals huur, elektra of abonnementen.

Lees ook:

Een iDEAL betaallink meesturen

Met de komst van de iDEAL betaallink zal de uitfasering van de acceptgiro nog sneller gaan verlopen. 

Lees meer

2020, de doorbraak van mobiele betaalmethoden

Ons betaalgedrag is aan het veranderen en dat komt door de smartphone. Mobiele betaalmethoden met een fast-checkout, zoals Apple Pay, hebben de toekomst.

Lees meer

Hoe werkt een automatische incasso?

Hoe werkt een automatische incasso nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen?

Lees meer