Videoland vertelt over subscriptions en deelt betaaltips

Ter gelegenheid van Buckaroo's 15-jarig jubileum vroegen we Videoland naar tips voor een succesvol businessmodel. Wilco Dona, Head of Consumer product bij RTL licht de verschillende abonnementsmodellen toe, geeft tips voor betalen en subscriptions en vertelt wat er belangrijk was in hun keuze voor een payment service provider.

 

Kies wat bij je past

"Bij Videoland zijn we aanvankelijk begonnen met één prijsmodel, one-size-fits all. Nu hebben abonnees de keuze uit 3 verschillende abonnementen. Je kiest daarbij als abonnee beter wat bij je past."

"Om Videoland voor veel mensen toegankelijk te maken heb je al een abonnement voor 5 euro per maand. Mensen begrijpen gelukkig wel dat je voor de lage bedrag geen series kan maken zonder reclame. Abonnees kunnen hierbij zelf hun keuze maken: nemen ze de reclame voor lief of betalen ze liever ietsje meer om hun serie reclamevrij te kijken?"

 

Switchen, upgraden en opzeggen

"Het switchen tussen de verschillende prijsmodellen gaat ook heel eenvoudig. Kies je voor een upgrade? Dan gaat deze onmiddellijk in. Je betaalt er pas voor in de nieuwe maand. We gaan niet uitrekenen hoeveel euro per dag je extra bij zou moeten betalen, we willen het gemakkelijk maken en rekenen in voordeel van de abonnee. Ook opzeggen moet gemakkelijk gaan. Zit er geen leuke serie meer voor jou bij? Dan willen we als vrienden afscheid nemen. We zien abonnees dan meestal weer terugkomen als er een nieuw seizoen is, bijvoorbeeld van Mocro Maffia."

 

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

"Mijn tip op gebied van abonnementen en betalen is: voorkom shock-billing."

 

— Wilco Dona, head of consumer product RTL

Vertrouwd bedrag per maand

Videoland kiest er niet voor om per losse serie, film of documentaire een bedrag te berekenen. Maar gewoon elke maand een vast bedrag, nooit hoger dan 10 euro. Ongeacht het verbruik. "Mensen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Dat is belangrijk want we bouwen een relatie met hen op en daarin moet alles vlekkeloos verlopen."

"Mijn tip op gebied van abonnementen en betalen is dan ook: voorkom shock-billing." Maar wat is dat? Shock-billing? Wilco legt het uit: "Simpelweg gezegd is shock-billing de klant laten schrikken van de rekening. Wanneer je moeiteloos serie na serie kijkt en je betaalt voor elke serie een los bedrag, dan wordt je verbruik aan het einde van de maand bij elkaar opgeteld. Dat zie je bijvoorbeeld ook dikwijls bij in-app-purchases. Mensen schrikken vaak van dat totaalbedrag. 'Waar komt dat vandaan?'"

 

"Het is een misvatting om te denken dat als je dit inzichtelijker maakt voor de klant, dat mensen er dan wél een goed gevoel bij hebben. Ook al waren ze er zelf bij toen ze de aanschaf deden, zo'n optelsom blijkt vaak een onaangename verrassing. Een nóg duidelijkere MijnOmgeving gaat deze negatieve emotie niet veranderen. Een ander prijsmodel wel. We geloven in de toekomst van subscriptions services."

 

 

Nieuwsgierig naar nog meer tips rondom betalen? Bekijk de video van Videoland of één van de andere betaaltips op buckaroo.nl/15-jaar 

 

 

Bekijk ook:

FocusCura 'ouderen moeten gemakkelijk kunnen betalen'

Hoe maak je betalen gemakkelijk en duidelijk voor ouderen? 👵 Marinka en Bart-Jan van FocusCura vertellen erover in deze video.   

Lees meer

Anouk vertelt over Subscriptions

"We zien steeds meer bedrijven met een ander verdienmodel. Geen eenmalige productverkoop, maar een abonnementsmodel. De subscription economy is in volle gang!"

Lees meer

Buckaroo helpt Youfone bij digitalisering betaalstrategie

Sim-only provider Youfone timmert hard aan de weg en is voornemens de komende twee jaar zijn klantenbestand te verdubbelen

Lees meer