Zo bereidt Buckaroo zich voor op een toekomst in de cloud

Dit interview is overgenomen van deOndernemer, gebubliceerd op 6 oktober 2022.

 

Ze bevinden zich in de top-3 van betaalbedrijven in Nederland en gaan op alle fronten net een stap verder. Payment Service Provider Buckaroo blinkt uit in haar uitgebreide payment platform voor een grote diversiteit aan klanten en gaat hierdoor nét een stapje verder voor hun klanten. "Als een klant een bepaalde feature nodig heeft, zijn we vaak bereid die uitzondering te maken en een extra functie toe te voegen indien we een generiek voordeel kunnen creëren voor alle klanten."

Deze manier van werken werd onlangs kracht bijgezet door de overname van Sepay, waardoor een POS-oplossing (betalen via mobiele telefoon) binnen handbereik ligt. Een van de grootste projecten van de afgelopen tijd? De migratie naar een cloud-infrastructuur. Head of Engineering Jan Willem Mannaerts vertelt wat daar allemaal bij komt kijken en hoe AWS-specialist CloudNation samen met hen bouwt aan een hernieuwd platform.

 

Online betalen via Buckaroo begon in 2005. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf groeide uit tot een van de grootste payment service providers van ons land. Tegenwoordig zijn ze de betaalpartner van meer dan 15.000 bedrijven, actief in ecommerce of abonnementsmodellen. Mannaerts (40) werkt al elf jaar voor Buckaroo, hij begon als Software Developer, werd vervolgens Lead Developer en is nu terug bij dat waar hij ooit voor heeft gestudeerd: IT-infrastructuur. "Ik ben echt terug bij mijn roots en heb na al die jaren veel affiniteit met het platform."

 

Jan Willem Mannaerts - Head of Engineering bij Buckaroo
Jan Willem Mannaerts - Head of Engineering bij Buckaroo

Wat is het grootste project waar je momenteel aan werkt?

"Dat is de transitie naar een cloud-infrastructuur. In de rol van Head of Engineering ben ik verantwoordelijk voor de datacenters die we nu nog hebben, maar ook het platform dat we aan het bouwen zijn. We willen onze datacenters afstoten en zitten momenteel midden in de migratie naar AWS. Het is het project waar ik momenteel ook het meeste voldoening uit haal omdat het zo complex is, ik houd van complexe dingen. Of complex… laten we het erop houden dat het een mooie uitdaging is!”

 

Wat maakt het zo uitdagend?

"Wij moeten 24/7 blijven draaien, dus je migraties moeten met zo min mogelijk downtime plaatsvinden. Dat zorgt ervoor dat je goed moet nadenken over hoe je alles aanpakt en hoe je test. En natuurlijk ook het feit dat de hele architectuur aan de AWS-kant relatief nieuw is voor ons. Het grote verschil tussen je software zelf draaien in eigen datacenters en kiezen voor een partij als AWS, is dat zij heel veel managed services hebben. Daardoor kun je vaak vrij veel componenten versimpelen die je nu zelf draait.

 

Verder is voor ons als betaalserviceprovider veiligheid natuurlijk enorm belangrijk. Wanneer je in de cloud werkt, staat in principe je hele infrastructuur op internet. Als iemand jouw beheerdersaccount weet te bemachtigen, is dat de sleutel naar je complete datacenter. Gelukkig heeft AWS security services die ondersteunen bij het veilig houden en monitoren van je platform. Onze setup in AWS is helemaal nieuw en security first ontworpen. Ja, betalingen liggen extra gevoelig, maar als je gebruik maakt van encryptie, multifactor authenticatie en least privilege (je hebt alleen de gebruiksrechten die je echt nodig hebt) is het al gauw heel veilig. Veel veiliger eigenlijk dan je eigen datacenter draaien."

 

 

Waarom is dat veiliger dan een eigen datacenter?

"Omdat je in een eigen datacenter alle systemen zelf draait en overal bovenop moet zitten. Je moet zorgen dat je software up to date blijft qua beveiliging en ook goed bijhouden waar mogelijke security problemen kunnen ontstaan, denk aan nieuwe beveiligingslekken. Dit is heel arbeidsintensief en vergt veel van de organisatie als het gaat over monitoring en het nalopen van de noodzakelijke (escalatie)procedures. Hierin hebben we in AWS een uitstekende partner gevonden die dit kan overnemen. Een groot voordeel van AWS is dat je alles kan automatiseren inclusief security. "Daarom kiezen wij nu voor een overstap naar cloud."

Daarbij krijgen jullie hulp van AWS-specialist CloudNation, wat doen zij precies?

"CloudNation werkt heel nauw met ons samen. Ze ondersteunen ons en we bouwen het nieuwe platform echt vanuit co-creatie. Hierin koppelen we een ervaren developer van CloudNation aan een developer van Buckaroo om gezamenlijk de volgende stap te zetten in de bouw van het platform. Zo vindt er steeds kennisoverdracht plaats en leren wij meer over nieuwe AWS services en best practices. Want als de migratie straks achter de rug is, is het belangrijk dat de developers bij Buckaroo over voldoende AWS-kennis beschikken. Het is trainen en bouwen tegelijk wat CloudNation voor ons verzorgt."

 

 

Wat vind je prettig aan de samenwerking met CloudNation?

"Het is een professioneel bedrijf met korte lijnen, net als wij. En ze zijn flexibel, soms willen we iets net een beetje anders aanpakken, dat is geen enkel probleem bij CloudNation. Zij zitten in de rol van adviseur en helpen mee om de plannen die we samen maken te realiseren. Een ideaal team dus."

 

 

Gaat de volledige overstap op cloud ook nieuwe functionaliteiten voor klanten opleveren?

"Dat sluit ik niet uit. Het eerste doel is om ons development proces efficiënter te maken. Daardoor blijft er straks meer tijd over om mooie nieuwe features te bouwen in plaats van ons bezig te houden met beheer. AWS heeft ook allerlei machine learning en AI-platformen die je zou kunnen gebruiken, wie weet liggen daar in de toekomst mogelijkheden voor Buckaroo. Ik heb er vertrouwen in dat we samen tot een nog beter product kunnen komen."

 

Dit artikel is geschreven door en overgenomen van deondernemer.nl