Tokenization

Veilig en gemakkelijk periodieke betalingen incasseren

Wat is tokenization?

In het kort. Tokens zorgen ervoor dat je veilig en gemakkelijk periodieke betalingen kunt incasseren.

 

Tokenization is een technologie waarbij gevoelige gegevens, zoals creditcardinformatie, wordt gebundeld en vervangen door een unieke combinatie van letters en/of cijfers. Deze combinatie bevat voldoende informatie om de originele gegevens terug te vinden in een beschermde omgeving. Met gebruik van tokens kan een Payment Service Provider gemakkelijk en veilig betaalopdrachten uitvoeren.

Tokenization, hoe werkt het?

Het ondersteunen van periodieke betalingen via tokens werkt als volgt:

  1. De betalende voert de betaling uit binnen de beveiligde omgeving van de issuer (de bank of creditcardmaatschappij).
  2. De betaalgegevens worden door de issuer met Buckaroo gedeeld.
  3. Buckaroo deelt een token met de Merchant, dit is een verwijzing naar de betaalgegevens.
  4. Op basis van het Buckaroo token kan in voortaan een nieuwe betaling worden uitgevoerd door de Merchant. Uiteraard mits het de oorspronkelijke betaalmethode betreft.

Voor welke betaalmethoden is tokenization service mogelijk?

Voornamelijk handig voor creditcardbetalingen. Maar ook PayPal-betalingen. En SEPA Direct Debit.

Voor recurring payments via iDEAL, Bancontact, Giropay, EPS en Sofort geldt dat deze middels tokens kunnen worden opgevolgd door een SEPA Direct Debit incasso. Oftewel. De klant kan een eerste betaling doen via bovenstaande betaalmethoden om vervolgens voortaan geincasseerd te worden via SEPA Direct Debit.

Tokenization Buckaroo

Voorbeeld.

Iemand sluit op jouw website een abonnement af. Om het abonnementsgeld te innen heb je het IBAN-nummer nodig, de tenaamstelling van de rekening en akkoord via een machtiging of een 1 cent betaling. Of in het geval van een creditcard: het creditcardnummer, tenaamstelling, vvc/cvc-code en een 3D-secure verificatie. PayPal kan ook. Welke betaalmethode er ook gekozen wordt, via tokenization worden deze betaalgegevens opgeslagen achter een code. Ook wel een token of een sleutel genoemd.

Betaalgegevens opslaan volgens de AVG

Alleen geautoriseerde gebruikers kunnen deze zogenoemde sleutels ontcijferen. Ook is de token vaak persoonlijk of aan een account verbonden. De code is daarom buiten de betaalomgeving van de Payment Service Provider of in de handen van een ander ‘nutteloos’. En dus ideaal beveiligd.

 

Tokenization is dus handig wanneer je wél betaalgegevens van jouw klant nodig hebt, bijvoorbeeld om elke maand incasso’s uit te kunnen voeren, maar wanneer je deze gegevens (vanwege AVG of andere redenen) liever niet zelf in je CRM wilt opslaan.

tokenization
Subscription Services

Wanneer is Tokenization Service aan te raden?

  • Wanneer je elke maand een batch aan facturen hebt liggen en daar niets steeds de betaalgegevens bij wilt zoeken.
  • Wanneer je wilt voldoen aan de AVG
  • Wanneer je de kans op stelen van klant gevoelige/persoonlijke informatie wilt minimaliseren
  • Als je betaalgegevens liever niet in je eigen omgeving wilt opslaan
  • Wanneer je het gemakkelijker wilt maken voor de betaler om te switchen van betaalmethode of betaalrekening (via een update request)

Tokens wijzigen of verhuizen?

Wil de abonnee zijn of haar betaalgegevens wijzigen? Dan kan er een update request worden uitgevoerd, de token neemt dan de nieuwe informatie in zich op. Verander je van Payment Service Provider? Geen probleem. Het is mogelijk om ‘tokenpakketjes’ via een beveiligde export te verhuizen.

Inspirerende cases

De ideale betaalmethode is voor elke situatie, product of dienst anders. Door het brede aanbod van betaalmethoden en unieke functies heeft Buckaroo altijd een passende oplossing. Doe inspiratie op met onderstaande cases.

Overzicht alle cases

Gerelateerde artikelen:

Tokens als betaalmiddel? Dit kun je ermee

Mede dankzij blockchain staan tokens weer flink in de belangstelling. Maar wat is een token precies? En wat kun je er nu al mee?

Lees meer

Whitepaper: Haal meer uit recurring payments

Loyaliteit kunnen verhogen en de uitval kunnen verlagen? Optimaliseer abonnementen en terugkerende betalingen, oftewel recurring payments.

Lees meer