Donkey Mobile

In-app doneren aan goede doelen

Van collectezak naar digitale wallet

In 2019 startte Henrik Wienen, CEO van Donkey Mobile een community app voor kerken. De naam Donkey Mobile verwijst naar het dienstbare dier uit de Bijbel. Het doel van de app was tweeledig; de communicatie en verbinding ook buiten de zondagdiensten actief houden en digitaal doneren mogelijk maken via saldo of QR. Om zelf niet in de geldstroom te hoeven zitten, schakelde Donkey Mobile Buckaroo in als partner om de donaties af te handelen. In mei 2020 lanceerde de kerk app voor zowel Android en IOS. Inmiddels zijn 300 kerken met 70.000 gebruikers aangesloten op de app.

 

 

Uitdaging Donkey Mobile: digitaal doneren faciliteren zonder zelf in de geldstroom te zitten (als niet-financiële instelling)

Oplossing Buckaroo: In-app payments verwerking

Resultaat: 70.000 gebruikers van de Donkey Mobile app

De kerk is een community

“Een kerk is een community, een gemeenschap van verschillende mensen met hetzelfde doel. Mensen die naar dezelfde kerk gaan, zijn met elkaar betrokken. Voor doneren geldt hetzelfde: geven is nooit een kille transactie, je ondersteunt een verhaal of een bepaald doel waar je aan wilt bijdragen. De transactie is daarvoor noodzakelijk, maar dat is niet wat mensen motiveert om te geven. Maar we willen natuurlijk wel dat die transactie zo soepel mogelijk verloopt” vertelt Henrik. Voor het verwerken van in-app donaties werkt Donkey Mobile samen met Buckaroo.

 

Doneren kan met iDEAL, de meest gebruikte betaalmethode binnen Nederland. Recentelijk is doneren met het Belgische Bancontact ook mogelijk. “Buckaroo brengt kennis en ervaring met betalingen in de samenwerking. Onze kracht ligt bij de ontwikkeling van de app” zegt Jordy van der Heijden, Android developer bij Donkey Mobile. Bij het openen van de app, toont een startpagina en berichtenoverzicht zoals je die kent van social media, inclusief de mogelijkheid om groepen aan te maken. Het verschil is dat je als  appgebruiker je support aan acties kunt betuigen met zogeheten betrokkenheid-buttons: ‘geloof, hoop en liefde’, naar de kernwaarden van het Christendom.

 

 

 

Betrokkenheidsbuttons ‘geloof, hoop en liefde’, naar de kernwaarden van het Christendom
Betrokkenheidsbuttons ‘geloof, hoop en liefde’, naar de kernwaarden van het Christendom

Geven is nooit een kille transactie, je ondersteunt een verhaal of een bepaald doel waar je aan wilt bijdragen.

— Henrik Wienen, CEO van Donkey Mobile

Doneren vanuit saldo

Als een kerkbezoeker de app van Donkey Mobile al heeft gedownload, leidt het scannen van de QR-code naar de app. Heb je de app (nog) niet? Dan word je naar een website geleid. In de app kun je je saldo opwaarderen en vanuit dat saldo geld schenken aan een diaconie, actie of kerk naar keuze. Hetzelfde donatieproces kan ook via de website, maar voor een transactie via de app gelden geen transactiekosten. Voor opvolgende donaties hoeft een kerkbezoeker de QR-code niet opnieuw te scannen, dat kan direct via de app. Dat stelt een gever in staat om te doneren en in contact te blijven met de kerkcommunity buiten de kerkdienst om. Henrik merkt op dat digitale donaties meer opleveren dan fysieke collectes. “Om te doneren hoef je niet langer cash geld op zak te hebben. Het gemiddelde geefbedrag ligt zelfs hoger met digitale donaties. De traditie in de kerk is dat je niet zozeer kenbaar maakt hoeveel je geeft, maar doordat je nu de QR-code scant, is het toch zichtbaar dát je geeft” aldus Henrik.

Om te doneren hoef je niet langer cash geld op zak te hebben. Het gemiddelde geefbedrag ligt zelfs hoger met digitale donaties.

— Henrik Wienen, CEO van Donkey Mobile

Onboarding en screening

Het gedoneerde bedrag gaat rechtstreeks naar de aangesloten kerk, Donkey Mobile houdt geen geld in beheer, maar zorgt dat donaties digitaal inzichtelijk zijn. Zodra het aantal gebruikers en aangesloten kerken begon te groeien, wist Donkey Mobile dat zij een schaalbare betaalpartner en sparringpartner nodig hadden. Die vonden ze in Buckaroo. Om geld te incasseren voor en namens kerken is een KYC-proces noodzakelijk. Inmiddels verloopt dit proces vrij soepel bij het aansluiten van nieuwe kerken, maar bij de start van de samenwerking moesten alle kerken met terugwerkende kracht gescreend worden. Als partner heeft Donkey Mobile toegang tot het partner portaal van Buckaroo. Hier kunnen alle documenten van kerken worden ingezien en opgevolgd. Omdat het in eerste instantie ging om de livegang van 250 kerken, was de afspraak dat de registratie van kerken via SurePay kon verlopen, zodat er geen kopie bankafschrift van elke kerk afzonderlijk benodigd was.

 

 

Elke twee weken vond afstemming plaats met het onboarding team aan Donkey Mobile en Buckaroo zijde. Roos Bruins (Succes Manager bij Donkey Mobile) en Torsten Stelten (Teamlead Acceptance & Monitoring bij Buckaroo) hebben vanaf november 2022 wekelijks 30-40 kerkgenootschappen live gezet. Per 1 december 2022 moest alles om. Dat is gelukt, dankzij de goede planning en afstemming van beide teams. Roos kijkt terug op een fijne samenwerking en de resultaten die samen behaald zijn. Voor de toekomst is de verwachting dat Donkey Mobile maandelijks 12-15 kerken blijft aansluiten. Op termijn is het doel om ook PayPal en creditcards aan de app te koppelen. Jordy: “Het koppelen van Bancontact verliep soepel, aangezien het framework van iDEAL al stond. Ongeveer eens in de maand zullen we product updates blijven doorvoeren in de app.” “Zo zorgen we ervoor dat doneren steeds makkelijker wordt en we kerken nog meer kunnen ontzorgen” aldus Henrik.

Zo zorgen we ervoor dat doneren steeds makkelijker wordt en we kerken nog meer kunnen ontzorgen.

— Henrik Wienen, CEO van Donkey Mobile

Specificaties Donkey Mobile

Branche Created with Sketch. Branche
Webshopsoftware Created with Sketch. Webshopsoftware
iOS en Android
Webpartner Created with Sketch. Webpartner
-
credit-card Created with Sketch. Onderwerp
Digitaal doneren en in-app betalingen

Inspirerende cases

De ideale betaalmethode is voor elke situatie, product of dienst anders. Door het brede aanbod van betaalmethoden en unieke functies heeft Buckaroo altijd een passende oplossing. Doe inspiratie op met onderstaande cases.

Overzicht alle cases

Lees ook:

Doneren wordt steeds laagdrempeliger

Nergens zijn geslaagde transacties zo belangrijk als bij goede doelen. Donaties moeten immers letterlijk en figuurlijk goed terecht komen. 

Lees meer

Een iDEAL betaallink meesturen

Met de komst van de iDEAL betaallink zal de uitfasering van de acceptgiro nog sneller gaan verlopen. 

Lees meer