Statement betreffende de situatie in Oekraïne

Buckaroo is geschokt door de recente gebeurtenissen in Oekraïne en hoopt in de eerste plaats dat de situatie voor alle inwoners van Oekraïne en hun familieleden over de hele wereld zo snel mogelijk zal normaliseren.

Als vergunninghoudende financiële instelling in Nederland houdt Buckaroo de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten en is verplicht de relevante instructies van zowel de Nederlandse overheid als de EU en VN op het gebied van sancties op te volgen. Buckaroo heeft in haar monitoring ook de OFAC lijst (sanctielijst van de Verenigde Staten) opgenomen om aan de regels voor de verwerking van USD valuta te voldoen. Daarnaast volgt Buckaroo nauwgezet de publicaties en instructies van andere relevante betalingssystemen, zoals Visa en MasterCard.

Nu de EU sancties heeft ingesteld tegen verschillende Russische burgers en bedrijven en Visa en MasterCard verschillende Russische financiële instellingen van hun betalingsnetwerk hebben geblokkeerd, valt te verwachten dat een transactie die wordt gekoppeld aan een consument of bedrijf op de sanctielijst, of een financiële instelling die door Visa en Mastercard is geblokkeerd, door het betalingsnetwerk zal worden geblokkeerd. In het onwaarschijnlijke geval dat een betaling wordt ontvangen (en niet reeks door een partij in de betalingsketen wordt geblokkeerd) zal Buckaroo het geld van die transactie bevriezen.

Buckaroo is niet in Rusland of Oekraïne aanwezig en heeft geen handelaren die vanuit deze landen verwerken. De (bedrijfs)risico's voor Buckaroo, Buckaroo medewerkers, Buckaroo handelaren en Buckaroo leveranciers zijn daar zeer beperkt.

 

Update 06/03 | Creditcardtransacties uit Rusland mogelijk geblokkeerd

Zaterdagavond 5 maart 2022 kondigden zowel Visa als Mastercard aan dat in Rusland uitgegeven creditcards zullen worden geblokkeerd, Amex kondigde dezelfde actie aan op zondag 6 maart 2022.
De kaart-systemen zullen dit via hun netwerk afdwingen vanaf donderdag 10 maart om 0.00cet (vandaag dus om middernacht).

 

- Het is te verwachten dat elke autorisatie aanvraag voor Russische credit-cards voor handelaren buiten Rusland via de Visa en Mastercard card-schemes zal worden geweigerd.
- Aangezien Buckaroo alle transacties via Europese of Britse acquirers verwerkt, is het te verwachten dat alle autorisatieverzoeken voor consumenten die een Russische kaart gebruiken, zullen worden geweigerd.

 

De schemes hebben een afbouwperiode aangekondigd om alle betalingen, terugbetalingen en terugboekingen van transacties die voor middernacht (woensdag 9 maart 2022) zijn verwerkt, te verwerken en uit te voeren.


Verdere details over de verwachte afbouwperiode zijn nog niet bekend en wij verwachten dat deze spoedig bekend zullen worden gemaakt. Buckaroo zal aanpassingen maken aan haar tools om te voorkomen dat Russische kaarten door ons platform worden geaccepteerd volgens de Nederlandse en EU sancties die vanaf donderdag 10 maart 2022 om 0.00cet van toepassing zijn.

Update 21/3 | EU-sancties ook voor Belarus

Vanaf zondag 20 maart zijn de EU-sancties welke eerder voor Rusland van kracht waren ook van toepassing op transacties van en naar Belarus. Dit betekent dat transacties door consumenten waarbij de achterliggende betaalrekening zich bevind in Rusland of Belarus dan wel de locatie van de consument zich bevind in één van deze twee landen deze door Buckaroo of de onderliggende betaalmethode eigenaar geweigerd moet worden.

Het gaat dus niet alleen om creditcardtransacties, maar om alle betaalmethoden waarbij de locatie van de consument in Rusland of Belarus ligt of waarbij de gebruikte betaalmethode is uitgegeven in Rusland of Belarus.