Vanaf 1 juli 2021: Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

Vanaf 1 juli 2021 wijzigen de e-commerce regelingen voor btw-ondernemers die internationaal online verkopen aan consumenten in andere EU-landen. De nieuwe regeling moet een einde maken aan de btw-registratie in andere lidstaten. Het komt erop neer dat per 1 juli 2021 de bestaande omzetdrempels verdwijnen. Daardoor ben je al vanaf de eerste euro buitenlandse omzet de btw hierover verschuldigd in het land van de buitenlandse afnemer.


Tegelijk voorkomt de introductie van het zogenaamde ‘One-Stop-Shop’-systeem - ook wel kortweg ‘OSS’ genoemd - dat je je moet registreren in elke lidstaat waarin je zaken doet. Dit systeem maakt het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Nederland de buitenlandse btw-aangiften in te dienen. Je hoeft je dus niet meer in het buitenland te laten registreren. Goed nieuws voor jou en alle andere webshophouders!


Deze wijzigingen zien alleen op verkopen aan consumenten/ niet-btw-ondernemers (B2C). De regels voor B2B diensten en leveringen (aan andere btw-ondernemers) zullen niet veranderen.


De nieuwe regels gelden, wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Dan moet je als ondernemer de btw aangeven in het EU-land waar wordt geleverd. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.


Voor meer informatie kan je terecht bij de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel via onderstaande links:


https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/e-commerce-en-diensten-in-de-eu-kijk-wat-er-verandert-voor-de-btw-x


https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-voor-e-commerce-in-de-eu/?gclid=CjwKCAjwieuGBhAsEiwA1Ly_ndqhtq1EoZRkBynqYaz8RH-Z2p72vXoUCm0RZSrEuDHf7ZilOjOtEBoC7BwQAvD_BwE


Voor je relatie met Buckaroo en/of SISOW zal niets veranderen, we blijven je transacties verwerken onder de huidige condities en met de huidige prijsstelling en BTW inhouding.


Consumenten zullen mogelijk wel iets gaan merken, maar dat kan een voordeel voor je zijn. Vanaf 1 juli zullen zij voor aankopen onder 22 euro van buiten de EU ook de lokale BTW moeten gaan betalen. De aankoop van producten van webwinkels van buiten de EU zal dus flink duurder worden (zowel in België als Nederland tot 21%). Boven de 150 euro komen daar zelfs nog (extra) inklaringskosten bij. Als webwinkel gaat je concurrentie positie dus mogelijk beter worden!

Gerelateerde artikelen:

Buckaroo heeft overname Sisow afgerond

Buckaroo maakt bekend dat de overname van Sisow, een gespecialiseerde payment service provider voor het MKB, is afgerond.

Lees meer

Dit is waarom jij als ondernemer straks niet meer zonder identityservices kan

Als ondernemer wil je dat klantgegevens echt kloppen en door de juiste persoon zijn goedgekeurd. Door middel van identityservices als iDIN laat je consumenten zich op een veilige, snelle en gebruiksvriendelijke manier authenticeren.

Lees meer

Revolut toevoegen aan je bankkeuzelijst

Revolut is sinds december 2020 actief als issuer bank binnen Nederland, dat betekent dat Revolut als bank gekozen kan worden bij elke iDEAL-betaling.

Lees meer